maanantai 21. joulukuuta 2009

Pimeys

Minun pitäisi tehdä tällä hetkellä paljon tärkeämpiä juttuja, mutta en vain pysty keskittymään niihin. Aamulla herätessäni olo oli tukkoinen ja väsynyt. Jouluna olisikin mukavaa olla kipeänä. Ihan kuin muutenkin ei olisi jo vaikeaa. Huomenna kolarista on tasan vuosi.

Eilisestä lähtien on satanut valtavasti lunta. Oli outoa mennä nukkumaan ja kuunnella, kun tuuli tuiversi ulkona. Vanhoista maataloista kuuluu kummallisia ääniä. Joskus jään kuuntelemaan niitä, ja kun kuuntelee tarpeeksi, alkaa kuulla puhetta, askelia tai auton hurinaa. Ilmiö on varmasti sama, kun tuijottaa pimeään metsään pitkään ja alkaa nähdä puissa ja mättäissä ihmisten vartaloita ja villipetoja. Kun muutin syksyllä omakotitaloon, jäin hieman kaipaamaan kerrostalon elämää. Tuntui jotenkin turvalliselta, kun viereisestä asunnosta kuului pianonsoittoa ja naurua tai kun rappukäytävässä kaikuivat askeleet ja ovien paukahdukset. Onneksi meidän ihanassa kommuunissammekin on elämää.

Selailin äsken huvin vuoksi muiden ihmisten blogeja, kun sähköt katkesivat. Tuntui oudolta, kun kaikki meni aivan mustaksi. Mistään ei kajastanut pienintäkään valoa. Lähimmät katuvalot taitavat olla 10 kilometrin päässä. Talo oli todella hiljainen. Kukaan koko elämänsä kaupungissa asunut ei voi aavistaa, miten pimeää maaseudulla voi olla talvipäivänseisauksen aikaan. Vähän aikaa istuin hämmentyneenä pimeässä, kunnes lähdin haparoimaan toiseen huoneeseen. Onneksi pikkuveljen muistopöydällä paloi kynttilä. Sähköt tulivat takaisin parin minuutin päästä. Ulkona taitaa vieläkin olla sellainen myrsky, että jätin varmuuden vuoksi palamaan ylimääräisiä kynttilöitä aivan varmuuden vuoksi.

Olen jo kovasti suunnitellut, mitä kaikkia herkkuja tekisimme jouluksi. Isosisko haluaisi ainakin tuulihattuja savulohitäytteellä. Minä olen himoinnut jo pitkään juustopöytää. Vesi herahtaa kielelle, kun ajattelen patonkia, keksejä, pipareita, viinirypäleitä, vuohenjuustoa, sini- ja valkohomejuustoa, emmentalia, pitkään kypsytettyä goudaa ja sitä ihanaa kermajuustoa, jossa on sinapinsiemeniä. Ja tietenkin jotain tuorejuustoa myös. Voisiko juustopöydässä olla myös parmesaania, mozzarellaa ja fetaa? Niitäkin on saatava.

1 kommentti:

  1. Juustopöytää kannatan, mutta savulohitäytteisiä tuulihattuja? YÄK. -Päivi

    VastaaPoista